IK en mijn gezin
Wat is jouw plaats binnen het gezin?
Alleen is maar alleen, maar samen is niet altijd even gemakkelijk!
Iedereen heeft zijn eigen karakter en dingen die van belang zijn. Daarbij komt de kunst van het geven en nemen
om de hoek kijken. Hoe zit jouw gezin in elkaar? Wat zijn de verhoudingen, de banden, de plaatsen, de karakters en 
de rollen van alle gezinsleden? 
Maak jouw gezin inzichtelijk en je zult versteld staan over de veranderingen die plaats zullen vinden zonder iets te doen! 
In het overzicht van de workshops vind je de eerstvolgende datum voor deze workshop.
Wil je meer aandacht geven aan jouw specifieke situatie?
Schrijf je dan in voor een mini-traject en krijg jezelf beter in beeld.​​​​​​​
Beschrijving
We verwachten je rond 19.00 uur in Boskoop. De exacte locatie wordt de dag ervoor met je gedeeld. Er is koffie en thee met iets lekkers en we maken kort kennis met elkaar. Ik vertel iets over het boetseren en hoe de avond wordt ingevuld. Dan gaan we aan de slag met de schetsen, de klei en de verf. Daar hoef je je geen zorgen over te maken want het komt altijd goed!
Vanaf 20.45 uur gaan de creaties de oven in om te drogen en vertel ik iets over gezinssystemen. En is het altijd interessant te horen wat iedereen heeft ontdekt! Natuurlijk ben je vrij om daarin iets persoonlijks te delen.
Het perfecte gezin
Systemisch gezien bestaat er een perfect gezin.
Hoe zit jullie gezin in elkaar? Het gezin waarin je bent opgegroeid of het gezin waar je momenteel deel van uitmaakt? Want de plaats binnen het gezin van alle gezinsleden heeft een weerslag op de onderlinge relaties.

Is jouw gezin perfect?
De plaats van het kind
Systemisch gezien horen vader en moeder naast elkaar te staan.
Vaak zie je, dat een of meerdere kinderen tussen de vader en de moeder in staan. Met alle gevolgen van dien. Ouders kunnen tegen elkaar worden uitgespeeld, als een kind op de moeder gefocust is doet de vader in het geheel niet mee. Of het kind heeft te weinig ruimte om zich te kunnen bewegen, te kunnen ontwikkelen. Zomaar een greep uit de ervaringen in mijn praktijk.

Waar sta/stond jij of waar staan jouw kinderen?
Waar ben jij dan?
Systemisch gezien sta je niet achter elkaar maar naast elkaar.
Ieder individu is het waard om gezien te worden. Sta jij in de schaduw van iemand? Misschien wel van je partner? Dan is het een goede vraag om uit te zoeken wat daarvan de reden is. Hoe was het in jouw gezin van herkomst? Hoe ziet jouw familiesysteem eruit en herken je die plaats bij familieleden?
 
Onderzoek jouw plaats en kom uit de schaduw!
Wanneer iemand uit het gezin ontbreekt
Systemisch gezien blijft iemand die het gezin verlaat aanwezig.
Misschien is er iemand weggegaan of is er iemand overleden. Belangrijk om te weten welke plaats deze persoon binnen het gezin inneemt. En dat kan voor iedereen anders zijn. De een denkt er nooit meer aan en heeft het prima naar zijn zin. De ander denkt er met regelmaat aan en voelt zich schuldig. 

Praat hier in ieder geval met elkaar over!
Vier je geluk!
Beseffen hoeveel je voor elkaar betekent binnen een relatie is een geschenk.
Dat maakt dat je de minder leuke kanten van de ander kunt accepteren. Dat je ruimte hebt om te geven en je best te doen voor de ander. Te beseffen dat er iemand is die onvoorwaardelijk van je houdt waardoor je samen beslissingen kunt nemen en leuke activiteiten kunt ondernemen. Of dat je juist iemand de gelegenheid kan geven zijn eigen ding te doen.

Hoe zit jouw relatie in elkaar?